Szkodniki roślin warzywnych
Szwejda Jerzy
W książce opisano szkodliwą entomofaunę, która występuje w Polsce od 150 lat na uprawach roślin warzywnych. Uwzględniono zmiany wynikające z postępu wiedzy w zakresie taksonomii, bionomii, zasięgu występowania i zwalczania poszczególnych gatunków owadów. W kilkustopniowej skali dotyczącej szkodliwości podano te gatunki owadów, które stanowią największe zagrożenie na poszczególnych uprawach i wymagają okresowo prowadzonych zabiegów ochronnych. Uwzględniono całą dostępną literaturę polską (od roku 1861) oraz wybraną literaturę krajów ościennych, która dotyczy omawianej tematyki.
Omówiono m.in.:
· bionomię 334 gatunków owadów w zakresie niezbędnym do oceny ich szkodliwości,
· gatunki i odmiany botaniczne warzyw, które są aktualnie uprawiane w naszym kraju w warunkach polowych i są roślinami żywicielskimi dla szkodników,
· okres występowania oraz miejsca uszkodzenia roślin w czasie ich rozwoju przez poszczególne gatunki owadów będących w stadium larwalnym i owadów dorosłych,
· progi szkodliwości ważniejszych gatunków pozwalające na ustalenie okres największego zagrożenia upraw w sezonie wegetacyjnym,
· metody zapobiegania niekontrolowanemu wzrostowi liczebności opisanych szkodników.
Zamieszczono też:
· tabelę zbiorczą, w której podano wszystkie opisane gatunki owadów z wymienieniem ich
· roślin żywicielskich oraz
· aktualną systematykę łacińską i polskie nazewnictwo owadów.
Książka jest przeznaczona dla studentów i nauczycieli akademickich szkół wyższych, pracowników instytutów naukowo-badawczych zajmujących się problemami przyrodniczymi, rolniczymi i ochrony środowiska, dla nauczycieli szkół średnich i pomaturalnych, a także specjalistów z ośrodków doradczych, producentów warzyw oraz zainteresowanych wydawnictwami dotyczącymi świata zwierząt, w tym owadów.
Omówiono m.in.:
· bionomię 334 gatunków owadów w zakresie niezbędnym do oceny ich szkodliwości,
· gatunki i odmiany botaniczne warzyw, które są aktualnie uprawiane w naszym kraju w warunkach polowych i są roślinami żywicielskimi dla szkodników,
· okres występowania oraz miejsca uszkodzenia roślin w czasie ich rozwoju przez poszczególne gatunki owadów będących w stadium larwalnym i owadów dorosłych,
· progi szkodliwości ważniejszych gatunków pozwalające na ustalenie okres największego zagrożenia upraw w sezonie wegetacyjnym,
· metody zapobiegania niekontrolowanemu wzrostowi liczebności opisanych szkodników.
Zamieszczono też:
· tabelę zbiorczą, w której podano wszystkie opisane gatunki owadów z wymienieniem ich
· roślin żywicielskich oraz
· aktualną systematykę łacińską i polskie nazewnictwo owadów.
Książka jest przeznaczona dla studentów i nauczycieli akademickich szkół wyższych, pracowników instytutów naukowo-badawczych zajmujących się problemami przyrodniczymi, rolniczymi i ochrony środowiska, dla nauczycieli szkół średnich i pomaturalnych, a także specjalistów z ośrodków doradczych, producentów warzyw oraz zainteresowanych wydawnictwami dotyczącymi świata zwierząt, w tym owadów.
Cena: 69.00 zł
60.44 zł
Książka
Dostawa
- Kurier Inpost 16.00 zł
- Poczta Polska 9.50 zł
- Paczkomaty InPost 8.99 zł
- Orlen Paczka 8.99 zł
Odbiór osobisty
Opis produktu
- Autor
- Szwejda Jerzy
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- ISBN
- 9788301182847
- Rok wydania
- 2021
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 248
- Oprawa
- Miękka
- Format
- 16.5x23.5cm
- Ciężar
- 0.43 kg
- Typ publikacji
- Książka
Recenzje
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt